Хайка на вълци в Сърбия

Традиционно всяка година в края на февруари побратимите от Ловно сдружение Сврлиг Р Сърбия провеждат ”Хайка за вълци” .  на която бяхме поканени да присъстваме и да вземем участие.

Група от трима представители на ЛРС ”Миджур” село Чупрене в името на Богомил Станков – председател на сдружението , Васил Василев – председател на ловно – рибарска дружина Буковец и член на управителния съвет , както  и Владислав Антонов – ръководител на сдружението.  От Българска страна присъства също и журналиста и писател Любомир Йорданов.

Климатичните условия бяха отлични за този вид лов . Сняг и студ бяха сковали всичко и емоцията от лова бе още по голяма .

Хайката за вълци събира ловци от почти цяла Сърбия , интересното при това е , че ловното сдружение организиращо хайката просто пуска по медиите , че на тази дата и час ще се проведе хайка , след което самите ловци от различни сдружения подават заявка зa участие , и така участват в мероприятието.

Тази година по думите на председателя на сдружението домакин Златимир Рашич участниците в хайката са били повече от 450 души ловци .

Тази бройка изключва всички местни жители на околните села , който с подръчни материали създават шум и заедно с ловците участват в прогонването на хищниците.

Лова приключи с повалени една лисица , един чакал и една дива котка .

По типично сръбски обичай се състоя другарски обяд , на който се размениха поздравителни плакети и се връчиха грамоти на заслужили ловци

 

Разставяне на постовете , маркирани с номера и дървени колове

Председателя на Ловно сдружение Миничево се опитва да се стопли стъкмявайки огън след края на лова

 

По време на лова

Другарски обяд