Гостуване на Ловно сдружение ”Фазан” Сърбобран

  По покана на сръбските ни колеги от Сърбобран , ръководителя на Ловно-рибарско сдружение Миджурс.Чупрене посети местното ловно сдружение.

  Дългия път от Чупрене през граничния пункт Връшка чукане успя да намали интереса и желанието за посещение и обмяна на опит .

  Още с пристигането прави впечатление отличната организация на сръбските ни колеги , порещнаха ни топло и с типичното за сърбия гостоприемство.

  Сърбобран е град в областта Войводина Р Сърбия , близо до границата със Хърватска.

  Населението наброява около 14 000 души . Името на града идва по времето на революцията в Австрийската империя през 1848 до 1849 година , когато в неговите покрайнини е изграден защитен окоп , който е защитавал сръбските възстанници – оттам идва и името Сърбобран , което означава защитник , бранител на сърбите.

  В деня на пристигането се състоя традиционна другарска вечеря на побратимените ловни сдружения от сърбия , на вечерята бяха разменени подаръци между председателите.

  От наша страна поднесохме сувенир – часовник с логото на нашето сдружение , с пожелание за здраве на всички ловци , слука , и още бъдещи съвместни дейности.

  Ловното сдружение Фазанразполага с огромна площ , изключително и само равнинна , с леки понижения на места , който почти на 100 % са заблатени и обрасли в тръстика. Точно в тези понижения се наблюдава техния основен вид дивеч фазана. Имахме честта да наблюдаваме лов на фазан – който се провежда групово с кучета птичари.

  Отличната работа на ловните помощници донесе и слука – бяха отстреляни 38 фазана и 11 патици .

  В ловните полета на сдружението се наблюдава и другия вид дивеч , на който равнината му е приятна – див заек. За жалост на всички ловци през тази година обилното пръскане с препарати на земеделските култури е повлиало доста зле на популацията от този така атрактивен дивеч , и ако за миналата година на този ден са отстреляни 72 диви заека , то тази година лова е забранен. За двата ловни дни всички ловци са видяли само 3 заека.

  Пръскането с препарати за земеделските култури влияе неприятно и на останалия вид дивеч , и това е проблем , за който би трябвало да се замислим и тук в България.

  Лова през втория ден приключи с традиционния другарски обяд и след кратки поздрави и пожелания всеки пое обратно по своя път.

 

 

Със слуката слуд края на лова

инструктаж преди началото на лова

Фазаните биват ритуално връчвани на всеки един от ловците

Кратка почивка с обяд

Има и малки кандидат ловци с огромно желание

Връчване на отстреляния дивеч

Обяд при домакина Салаш

По п

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *