Празник в Миничево

 

След отправена покана от страна на Сръбското ловно сдружение ”Миничево” Р Сърбия , Председателя на Ловно-рибарско сдружение ”Миджур” с.Чупрене – Богомил Станков , заедно с Велислав Стефанов , Мирослав Тодоров и ръководителя Владислав Антонов ,  посетиха

Миничево .

Тридневното гостуване започна на 01.12. /петък/ , като тогава се състоя другарската вечеря . Интересното бе , че на вечерята присъстваха и други Сръбски ловни сдружения – Ловно сдружение ”Фазан” Сърбобран , ”д-р Миленко Хаджич” Сврлиг , и ”Миничево” .

По традиция  ловните сдружения и техните председатели си размениха подаръци , като от наша страна подарихме часовник на председателя на ”Миничево” Зоран Соколович , както и календар с логото на Съюза на ловците и риболовците в България , като се подчерта , че през следващата година  Съюза бележи 120 години от създаването му.

Председателя на ЛРС”Миджур” – Богомил Станков подари картина за спомен на бившия председател на Ловно сдружение ”Миничево” – Бата Джорджевич в знак на уважение и приятелство.

И така под ведрия съпровод на сръбски оркестър вечерта приключи весело.

През втория ден в 6:30 часа сутринта сръбско време всички ловци трябваше да са на сборен пункт в село Дебелица , което е на около 5 км от Миничево. Малко селце наброяващо 250 души .  След закуска и отпиване на топла напитка , се проведе инструктаж за безопастност по време на ловуване , и се посочи ловището , където ще се ловува.

Ловния ден протече доста динамично , бяха вдигнати стадо прасета , след добрата работа на ловните помощници се разпръснаха и бяха забелязани от почти всички постове , в крайна сметка бяха отстреляни две прасета и така приключи ловния ден.

На втория ловен ден сборния пункт бе в село Шарбановац в съседство до село Радишевац , което е близо до Българската граница , малко селце , почти обезлюдено с едва 6 жители .  Както и в България селата в съседна Сърбия обезлюдяват , остават само по възрастни хора , който по описанието на местните – лятото са за дърва а зимата на лов.

Както и през първия ловен ден времето бе отлично с ясна видимост , само на места имаше лека мъгла. Лова приключи успешно , като истинската радост за едни от българските гости дойде в последните минути на лова . С точен изстрел Мирослав Тодоров успя да повали млад глиган , ходел около стадото , което не мина до нито един от постовете.

След направени доста снимки и сладка раздумка на двата ловни дни гостите от българското ловно сдружение ”Миджур” с.Чупрене  се отправиха обратно към България.

Председателя на ”Миджур”Чупрене връчва подарък на Бата Джорджевич

Председателя на ”Миджур”Чупрене връчва подарък на Зоран Соколович – председател ЛС Миничево

 

Инструктаж преди започване на лова – ръководителя на лова , в случая ловачки управник , което при нас е специалиста по лова към сдружението , провежда инструктаж. Интересно е как един говори и е пълна тишиина и няма противоречия – може би трябва да си вземем поука.

Точния изстрел през втория ден

Слуката от неделя

Слуката от първия ден в село Дебелица